معظلی که در ایران وجود دارد، عدم آگاهی محیطی و تاریخی ساکنان شهر، از فضای زندگی و مکان های دیدنی شهر خود است. اگر به شهرهای اروپایی سفر، کرده باشید، متوجه میزان آشنایی مردم با تاریخ و سابقه شهر خود خواهید شد. آنها شهر را مانند عبادتگاه مقدس میدانند و با تاریخ آن آشنا هستند. آشنایی با تاریخ محل سکونت، موجب میشود شما درک درستی از اجداد خود داشته باشید، نوع زندگی و زیست زندگی گذشتگان را یاد بگیرید و مهمتر از همه متوجه شوید چه راهی طی شده است تا شهر اینگونه به دست شما رسیده است.
بهمراه نیز در این مقاله تلاش کرده است ضمن معرفی ایستگاههای خود، مکانها و جاهای تاریخی شهر تهران را نیز معرفی کند. امید است درک و شناخت از شهر تهران بتواند شما را به سمت زندگی در شهر پایدار سوق دهد.
Table of Contents
مکان و جاهای دیدنی تهران در بهمراه
در حال حاضر بهمراه در ۱۰۰ نقطه ایستگاه دارد که این ایستگاهها یا توسط خود بهمراه ایجاد شده است یا مردم درخواست ایستگاه کردهاند. این ایستگاهها عبارت است از:
میدان ونک به سمت خیابان سراج
این ایستگاه یکی از ایستگاههایی است که مردم درخواست ایجاد آن را دادهاند. این مسیر از میدان ونک شروع میشود و با گذر از بزرگراه حقانی به سمت خیابان سراج میرود، مسافتی به طول ۲۵ کیلومتر که ۳۵ دقیقه زمان میبرد تا ماشین به مقصد برسد. این مسیر از مکانهایی مانند پل طبیعت و موزه دفاع مقدس نیز گذر میکند؛ هرچند در حال حاضر ایستگاهی در این مکانهای تفریحی وجود ندارد؛ اما اگر شما درخواست بدهید میتوان یک ایستگاه برای میدان ونک به سمت پل طبیعت نیز دایر نمود.
سابقه تاریخی میدان ونک
یکی از قدیمیترین میادین شهری تهران که در تمام ایران شهرت دارد، میدان ونک است. این میدان تا قبل از احداث خیابان ولیعصر وجود نداشت و اصلا قبل از دوران پهلوی، فقط روستایی به نام ده ونک وجود داشت که به دلیل نفوذ مستوفیالممالک در آن منطقه، ده ونک شهرت پیدا کرده بود. آنطور که عکس میدان ونک نشان میدهد اولین تصاویر از هویتسازی برای میدان در سال ۱۳۵۰ شکل گرفته است؛ اما این میدان از سال ۱۳۴۰ نیز در دست احداث بوده است.
در حال حاضر میدان ونک یک شاهراه حیاتی و مهم در تهران بهحساب میآید. این میدان که زمانی به نام میدان سپاهان نیز خوانده شده است، در منطقه ۳ شهرداری تهران قرار دارد.
میدان ونک به تهرانسر
یک مسیر ۲۰ کیلومتری که از منطقه سه تهران شروع میشود و به منطقه ۲۱ تهران میرسد. مبدأ، میدان ونک و مقصد، کنار مسجد جامع تهرانسر است. شما این مسیر را در زمان بدون ترافیک تقریباً در حدود ۲۳ دقیقه طی میکنید
از جمله نقاطی که در طول مسیر شاهد آن خواهید بود؛ میدان آزادی و فرودگاه مهرآباد است که هر دو نقطه از جمله تاریخیترین نقاط در دوران معاصر است.
تهرانسر به میدان انقلاب
یکی دیگر از ایستگاههای مهم شهری تهران که میتواند حیاتی باشد، مسیر تهرانسر به میدان انقلاب است. بهمراه برای اینکه مسافران را سریعتر به مقصد برساند کوتاهترین مسیر را انتخاب میکند؛ بنابراین عبور از بزرگراه لشکری و رسیدن به خیابان آزادی کوتاهترین مسیر خواهد بود. البته باید این نکته را اذعان کرد که گاهی مسیر خیابان آزادی دارای ترافیک بسیار طولانی است؛ لذا مسیر جایگزین انتخاب خواهد شد که گذر از بزرگراه فتح و عبور از کنار فرودگاه مهرآباد است.
در هر دو مسیر گفته شده (میدان و نک به تهرانسر و تهرانسر به میدان انقلاب) بهمراه از چند میدان و خیابان تاریخی عبور میکند که به معرفی کوتاه آنها بسنده میکنیم
سابقه تاریخی میدان آزادی:
برج شهیاد که امروز نماد میدان آزادی است، همزمان با جشنهای شاهنشاهی ساخته شد. این میدان توسط معمار معروف ایرانی حسین امانت طراحی شد. میدان آزادی نماد ایران مدرن است و بسیاری از جشنهای انقلاب اسلامی در این میدان برگزار شده است.
آشنایی با تاریخ فرودگاه مهرآباد:
مکان فعلی فرودگاه مهرآباد روستایی به نام حسینآباد بوده است که در زمان قاجار به دلیل واگذاری روستا به شخصی به نام معیرالممالک درآمد به مهرآباد تغییر پیدا کرد. در سال ۱۳۱۷ زمان حکومت رضاشاه پهلوی در اراضی مهرآباد فرودگاه توسط یک شرکت آلمانی ایجاد شد که به آن فرودگاه مهرآباد گفته شد. در سالهای اخیر باتوجهبه ایجاد فرودگاه امام خمینی، فرودگاه مهرآباد تنها برای پروازهای داخلی استفاده میشود.
مسیر میرداماد میدان مادر به کرج ۴۵ متری گلشهر
یکی دیگر از مسیرهای بهمراه که از کنار مراکز تاریخی و فرهنگی تهران گذر میکند مسیر میدان مادر به سمت کرج میدان گلشهر است. این مسیر که باتوجهبه درخواست همراهان گرامی بهمراه ایجاد شده است، یک مسیر فوقالعاده زیبا و طولانی است که روزانه تا پنج سرویس مردم را جابهجا میکند. طول این مسیر ۵۵ کیلومتر است. نقطه آغازین ایستگاه میدان مادر و نزدیک به پاساژ آرش است و نقطه انتهایی، واقع در گلشهر است. مدتزمان طی شده در این مسافت، یک ساعت است.
آشنایی با کتابخانه ملی:
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران که «ساکما» نام دارد، در سال ۱۳۱۶ افتتاح شد و در سال ۱۳۸۱ با سازمان اسناد ملی ایران ادغام شد. در حال حاضر این سازمان در کنار بلوار میرداماد و در واقع اولین نقطه بعد از میدان مادر است که بهمراه از کنار آن گذر میکند.
آشنایی پل طبیعت:
برای رسیدن به گلشهر، بعد از میدان مادر، باید وارد بزرگراه مدرس شد. در کنار بزرگراه مدرس، پل طبیعت قرار دارد. پل طبیعت یک پل پیادهرو دوطبقه است که در سال ۱۳۹۳ افتتاح شده و مردم روزانه از این پل دیدن میکند. شبهای این پل بسیار دیدنی است. این پل توسط دو معمار ایرانی به نامهای لیلا عراقیان و علیرضا بهزادی طراحی و ساخته شد.
آشنایی با برج میلاد:
بعد از بزرگراه مدرس، وارد بلوار همت و بعد از آن وارد بزرگراه شیخ فضلالله نوری میشویم. نقطه ورودی بزرگراه نوری، یکی از بزرگترین برجهای جهان با ارتفاع ۴۰۰ متری یکی از مرتفعترین برجهای مخابراتی در جهان است. این برج مخابراتی ۱۳۰۰۰ متر زیربنا دارد که ازاینحیث مقام اول را در جهان داراست. شکل این برج بهگونهای است که اگر هوا پاک باشد از هر نقطه تهران قابلمشاهده است. ساخت برج میلاد از سال ۷۶ آغاز و تا سال ۸۷ یعنی یازده سال طول کشیده است.
بلوار مرزداران به میدان امام خمینی
یکی دیگر از مسیرهای مهم بهمراه که از کنار نقاط تاریخی ایران عبور میکند، مسیر مرزداران به سمت میدان امام خمینی است. مرزداران منطقهای در شمال غرب تهران است و یکی از مکانهایی است که در مسیر ورود و خروج بسیاری از خیابانهای اصلی تهران قرار گرفته است. غرب مرزداران به خیابان شیخ اصفهانی، شرق به شیخ فضلالله، جنوب به جلال و از سمت شمال اتوبان شیخ حکیم منتهی میشود.
آشنایی با موزه ملی
شاید هیچ موزهای در ایران مانند موزه ملی ایران باستان، واقع در خیابان سی تیر و نزدیک به میدان امام خمینی از اهمیت در شناخت ایرانزمین برخوردار نباشد. قدمت این موزه بیش از هشتاد سال است. این موزه در نزدیکی خیابان سی تیر و در شمال میدان امام خمینی واقع شده است. این موزه در دو بخش به نام موزه ایران باستان و موزه پارینهسنگی آثار تاریخ ایران را نشان داده است. ورودی این موزه با استفاده از المانهای دوره باستانی و طاقهای آن زمان توسط آندره گدار، معمار معروف فرانسوی، ساخته شده است.
چهاردیواری به جمهوری
یکی از مسیرهای دیگر بهمراه که در نزدیکی مراکز تاریخی واقع شده است مسیر چهاردیواری به میدان جمهوری است. چهاردیواری یکی از مناطق خوشآبوهوا در منطقه پنج تهران است که در پایان بزرگراه آیتالله هاشمی رفسنجانی واقع شده است. برای رسیدن به خیابان جمهوری از سمت چهاردیواری باید بزرگراههایی چون یادگار امام، حکیم و چمران عبور کنید تا به خیابان جمهوری برسید. در این بین از کنار پارک پردیسان، بوستان گفتگو و موزه ملی معاصر ایران عبور میکند در این میان موزه ملی معاصر ایران را بررسی میکنیم.
آشنایی با موزه هنرهای معاصر ایران:
یکی از ۱۰ موزه بزرگ جهان که بیشترین آثار هنرمندان نوگرای جهان را در خود جایداده، موزه هنرهای معاصر ایران است. این موزه یک سال مانده به انقلاب افتتاح شد و در حال حاضر تابلوهای بینظیر از هنرمندانی چون پیکاسو، گوگن، بولاک و جاکومتی را در خود جای داده است. موزه هنرهای معاصر ایران از معماری خاص و مدرن بهره میبرد که بر شکوه و جلوه این موزه ارزش دوچندان داده است.
مکان تاریخی که بهمراه ایستگاه ندارد.
بهمراه همواره اعلام کرده است اولین هدف خدمترسانی به مردم و هموطنان ایرانی است؛ لذا قصد دارد در آینده نزدیک بهتمامی مناطق تهران بهخصوص مناطق تاریخی سرویس ارائه دهد. این مناطق عبارت است از:
کاخ سعدآباد تهران
یکی از زیباترین مراکز تاریخی در تهران، کاخ سعدآباد است که بهمراه برای این منطقه ایستگاه ندارد. این کاخ در شمال شهر تهران واقع شده است و از دو مسیر میتوان وارد کاخ سعدآباد شد. مسیر اول از سمت خیابان زعفرانیه است که با گذر از خیابان طاهری میتوان به کاخ سعدآباد رسید.
ورودی دیگر کاخ سعدآباد منطقه دربند است. برای رسیدن به کاخ گلستان از سمت دربند کافی است شما با مترو یا اتوبوس خود را به میدان تجریش برسانید و از آنجا با ماشینهای خطی مخصوص دربند به کاخ گلستان بروید.
کاخ سعدآباد مجموعهای از کاخهای ایرانی است. کاخ سعدآباد در زمان قاجار بنا شد؛ اما با سقوط قاجار، رضا پهلوی دستور داد کاخ سعدآباد برای او مهیا شود. بعد از رضا پهلوی، محمدرضا شاه در این کاخ سکنی گزید و مجموعههای دیگر را به کاخ سعدآباد اضافه کرد. در حال حاضر مجموعه کاخ سعدآباد یک موزه زنده و تاریخی است که به روی عموم باز است.
دربند
یکی از ارتفاعات خوشآبوهوای تهران منطقه دربند است. این منطقه که در ارتفاعات شمیران واقع شده است، از جمله تفرجگاههای شهروندان تهرانی است که در روزهای تعطیل میزبان دوستداران طبیعت و کوهنوردی است. کافهها، رستورانها و تله سیژ دربند دیگر مکانهای تفریحی دربند است.
خانه موزه مقدم کجاست
یک خانه اصیل ایرانی در قلب شهر شلوغ تهران که شما را به آرامش دعوت میکند. خانهای زیبا با شمعدانیها و حوض مقاشی آبی که بااصالت به یاد ماندنیاش ما را به سفری به طول تاریخ میبرد. خانه مقدم که مالک آن آقای محسن مقدم از رؤسای دانشگاه قدیم تهران بوده است دارای یک موزه از کلکسیونهای بینظیری است که استاد مقدم در طول سالیان جمع کرده است.
اگر میخواهید به خانه مقدم بروید باید خود را به خیابان امام خمینی، بعد از خیابان شیخ هادی، جنب بانک ملت، پلاک ۲۵۱ برسانید. برای این کار میتوانید از مترو استفاده کنید.
باغ فردوس تهران کجاست؟
قبل از میدان تجریش در امتداد خیابان ولیعصر باغی وجود دارد که به باغ فردوس معروف است. این باغ که در حال حاضر موزه سینمای ایران در آن واقع شده است در واقع قرار بود کاخی برای محمدشاه قاجار باشد؛ اما با مرگ او این کاخ نیمهکاره ماند تا چند سال بعد حسینعلی خان معیرالممالک باغی در آنجا احداث کرد که امروزه باغ فردوس نام دارد.
در حال حاضر پیادهروی باغ فردوس و کافههای کنار آن مکان خوبی برای یک استراحت عصرگاهی در روزهای پنجشنبه است.
بازار بزرگ تهران کجاست؟
بیشک قطب اقتصاد ایران بازار بزرگ تهران است. این بازار که مجموعهای از چند بازار بههمپیوسته است که از دوران قاجار تا به امروز برقرار مانده است. بازار بینالحرمین و بازار امیر دو بازار قدیمی و از دوران قاجار است که همچنان به فعالیت ادامه میدهد.
بازار بزرگ در منطقه ۱۲ واقع شده است و از چند خیابان مختلف ورودی دارد. ورودی اصلی ۱۵ خرداد است که با حرکت به سمت سبزهمیدان میتوانید وارد بازار شوید. بازار امام رضا اولین بازاری است که شما مشاهده خواهید کرد. اگر از سمت خیابان مصطفی خمینی (سیروس سابق) وارد شوید به بازار سربولک و سراهای بازار خواهید رسید. بازار بزرگ تهران از سمت جنوب به چهارراه مولوی و از سمت غرب به خیام متصل است.
موزه جواهرات تهران کجاست؟
در این موزه گرانقیمتترین جواهرات ایران و شاید جهان نگهداری میشود. جواهراتی چون تاج کیانی، تخت نادری و کره جواهرنشان که هرکدام یک ارزش برای پشتوانه ملی پول ایران بهحساب میآید. ساختمان این موزه در بانک مرکزی بوده و هیچ کودک زیر ۱۲ سالی حق ورود به این موزه را ندارد.
اگر قصد دارید از این موزه بازدید کنید باید به میدان امام خمینی بروید از آنجا به خیابان فردوسی رفته و به سمت چهارراه استانبول حرکت کنید، قبل از چهارراه استانبول، مقابل سفارت ترکیه ساختمان بانک مرکزی قرار دارد که موزه ملی جواهرات ایران در این ساختمان واقع شده است. فقط بدانید در زمان بازدید از موزه هیچ وسیله اضافی حتی خودکار هم نمیتوان با خود وارد موزه کرد.
کاخ نیاوران کجاست؟
کاخ نیاوران قدیمیترین کاخ ایران است که از دوران فتحعلیشاه سنگ بنای آن گذاشته شده است. اگرچه این کاخ در زمان قاجار ساخته شد؛ اما آنچه امروز در معرض تماشای عموم قرار دارد، در زمان پهلوی و با دستور محمدرضا شاه ساخته شده است. البته این کاخ تنها بخشی از مجموعه یازده هکتاری باغ نیاوران است که در قسمت شمالی تهران و در نیاوران قرار دارد. در مجموعه باغ نیاوران، کاخ صاحبقرانیه، کوشک احمدشاهی و موزه جهاننما قرار دارد.
اگر شما قصد دارید از این کاخ دیدن کنید باید خود را به میدان تجریش برسانید و از آنجا به سمت دز اشیب حرکت کنید تا به ورودی اول کاخ نیاوران برسید.
بهمراه چگونه ایستگاه انتخاب میکند؟
قبل از اینکه درباره آدرس مکانی ایستگاههای بهمراه توضیح مختصری ارائه بدهیم. خواستیم پاسخ کوتاهی به یکی از پرسشهای متداول مردم ارائه دهیم که بسیار از ما میپرسند فلسفه وجودی ایستگاههای بهمراه چیست؟ مثلاً چرا بهمراه در مسیر خیابان سراج ناوگان دارد؛ اما در بازار تهران وسیله ندارد.
برای پاسخ به این سوال باید به دو مورد اشاره کرد:
- مطالعات میدانی: برای ایجاد یک ایستگاه، بهمراه تلاش میکند مکانی را انتخاب کند که مردم کمترین دسترسی به وسایل حملونقل را داشته باشند. مثلا ایستگاه مترو در آن نقطه نباشد یا اتوبوس شهری در آنجا رفتوآمد نکند.
- درخواست مردم: روش دیگری که بهمراه، در منطقهای ایستگاه دایر میکند، درخواست مردم است. متأسفانه در حال حاضر ایجاد ایستگاه در همه مناطق و خیابانهای شهری وجود ندارد؛ لذا بهمراه برای اینکه ناوگان خود را در نقطهای دایرکند؛ نیاز به درخواست مردم دارد. اگر شما هم احساس میکنید، نیازمند دریافت سرویس بهمراه در منطقه خود هستید به سایت بهمراه مراجعه کرده و از گزینه مسیر پیشنهادی مسیر خود را درخواست بدهید. کارشناسان ما به درخواست شما پاسخ مثبت خواهند داد.
کلام پایانی:
بدون شک نهتنها تهران بلکه همه شهرهای ایران دارای سابقه و ارزش فرهنگی بسیار غنی است. آشنایی با این تاریخ میتواند ما را به سمت زندگی و زیستی سالمتر سوق دهد. بهمراه امیدوار است در سالهای فعالیت خود نظم و فرهنگی جدید در این راستا ایجاد کند که هر ایرانی به زیستن در ایران به خود ببالد.
۵ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
با خوندن این مقاله فهمیدم که هنوز جاهایی از تهران هست که ندیدم
ممنونم از محتوای خوبتون
خیلی عالی بود
ای کاش جاهای دیدنی اطراف تهران رو هم معرفی میکردین
سلام وقت بخیر
به این لینک برید و مقاله مربوط به جاهای دیدنی اطراف تهران را مطالعه کنید
https://blog.behamrah.ir/places-of-interest-around-tehran/
سلام خسته نباشید
تمامی این مکان بلیط فروشی دارند یا مکانی هست که بازدید رایگانی داشته باشند
سلام ارادت
مکان هایی مانند پل طبیعت، باغ فردوس،بازار تهران ،برج آزادی بازدید رایگانی دارند اما مابقی مکان ها نیاز به تهیه بلیط دارد